A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

Vitathatatlan, hogy a gyerekek többsége nagyon is kedveli az édes dolgokat. A legtöbb szülő azonban tudja, hogy a cukor rossz dolog. És azt is tudják, hogy sok étel, rejtett cukrokat is tartalmaz, amelyek szintén nagyon károsan hatnak az egészségre. Mutatjuk is, hogy milyen egészségügyi problémákat okoz, ha a gyerek túl sok cukrot fogyaszt!
A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

Amikor a gyerek cukrot fogyaszt, ez fizikai reakciót hoz létre a szervezetben. Az agy ugyanis dopamint szabadít fel, egy olyan vegyi anyagot, ami javítja a hangulatot, illetve a test inzulint termel a vércukorszint szabályozására. A túl sok cukor azonban inzulinrezisztenciát okozhat, ami pedig cukorbetegséghez vezethet.

A rendszeres cukorfogyasztás a hiperaktivitást is fokozza a gyerekeknél. A hiperaktivitással kapcsolatos cukorérzékenység azonban gyerekenként nagymértékben változik.

A magas cukortartalmú étrend növelheti számos betegség és egészségügyi probléma kockázatát a gyerekeknél, különösen életük későbbi éveiben. A magas cukortartalmú és a finomított szénhidrátokkal dúsított étrend az immunrendszer gyengülését is eredményezheti. Ha sok ilyen ételt és italt fogyaszt a gyermekünk, akkor csökken a szervezet azon képessége, hogy elhárítsa a betegségeket, illetve fogékonyabbá is tehet a betegségekre.

A cukros ételek nem tartalmaznak tápanyagot és súlygyarapodást is okoznak, ami felnőttként gyakran elhízáshoz vezet, ami pedig szív - és érrendszeri betegséget, cukorbetegséget, zsírmájat és ízületei betegségeket okozhat.

A cukorbevitel az inzulinszint emelkedéséhez vezethet és ez az oka a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A cukorbetegség károsítja a gyerek szemét, az ereit és a veséit is. A vércukorszint emelkedése a szem duzzanatához is vezethet, ami befolyásolja a látást, homályos látást okozva.

A túl sok cukor csökkentheti a bélben a jó baktériumokat, ami olyan emésztési problémákhoz vezethet, mint gyomorégés, emésztési zavarok, csökken a tápanyagok felszívódása. A rendszeres cukorfogyasztás hasmenést is okozhat.

Sokféle módon korlátozhatjuk a gyermek cukorfogyasztását. Adjunk a gyereknek vizet a cukros italok helyett. Válasszunk gyümölcsöt desszertként a sütemények, a csokoládé és a desszertek helyett. Az ízesített tej és tejitalok helyett kínáljunk a gyermekünknek sima tejet és natúr joghurtot.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

A gyermek szókincsének fejlesztésében a szülő segíthet a legtöbbet.

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

A babák fejlődése nem azonos ütemben kezdődik, így nevetni sem egyforma életszakaszban fognak.