Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Egyes gyerekek már eleve valamilyen látási problémával születnek, míg más gyerekeknél gyermekkorban alakulnak ki szemproblémák.
Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Sok esetben a szülő sem jön rá, hogy gondok vannak a gyermeke látásával. Ez akkor jelent leginkább problémát, amikor a gyermek még nem tud beszélni, így másféle jelekre kell odafigyelni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermeket rendszeresen vigyük rutin szemvizsgálatra, de az iskola megkezdése előtt még akkor is érdemes felkeresni a szemorvost, ha egyébként a gyermek nem panaszkodik látásproblémákra. Mutatunk is néhány olyan jelet és tünetet, ami azt is jelezheti, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége!

Amikor egy gyermeknek gondjai vannak a látásával, akkor gyakran hunyorog, vagy oldalra dönti a fejét, vagy pedig eltakarja az egyik szemét abban bízva, hogy így jobban tud fókuszálni a tárgyakra. Ezek a viselkedési módok sokféle látási problémát is jelezhetnek, így mindenképpen érdemes mihamarabb felkeresni egy szemész szakorvost.

Ha azt látjuk, hogy a gyerek a szükségesnél közelebb ül a televízióhoz, vagy nagyon közelről használja, olvassa a tabletet, a telefont, a könyveket, akkor pedig előfordulhat, hogy rövidlátó. Hiszen így sokkal jobban, tisztábban látja például, amit éppen olvas.

A túlzott szemdörzsölés is számos szemproblémát vethet fel. Jelezhet allergiás kötőhártya-gyulladást és komolyabb látási problémákat is. Ha látási gond miatt dörzsöli a gyermekünk a szemét, akkor ezt általában a szem megerőltetése, fáradtsága váltja ki nála.

Ha a gyermekünk gyakran panaszkodik szemfájdalomra vagy fejfájásra, akkor ez is a szem megerőltetésének egyik árulkodó jele lehet. Hiszen ilyenkor erősen koncentrálnia kell, a szemnek is keményebben kell dolgoznia, hogy az előtte lévő homályos tárgyra összepontosítson.

Ha az iskoláskorú gyermekünknek vannak látásproblémái, akkor különféle tüneteket mutathat. Ilyen például a koncentrálási nehézség, a rövid figyelemfelkeltés, az olvasás elkerülése, illetve gyenge megértési hatékonyság.

Előfordulhat, hogy a gyermek nehézségekbe ütközik az iskolában, mivel nem látja a táblán található információkat. Ilyenkor gyakran rövidlátásról van szó.

Ha a gyermek a kinti tevékenységet követően panaszkodik fej - és szemfájdalomra, akkor az is lehet, hogy fényérzékenysége van. Ilyenkor speciális szemüvegre, szemüveglencsére lehet szüksége.

Kapcsolódó cikkek

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

Az egészség megőrzése tanév közben

Az egészség megőrzése tanév közben

A szülő egyik kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a gyermeke egészségére.

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Léteznek olyan árulkodó jelek, amelyekből rájöhetünk, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége.