Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

Sok fiatal szülőben merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mikor is kezdenek el nevetni a babák. Ezzel kapcsolatban mutatunk most nagyon fontos információkat. Illetve azt is leírjuk, hogy mi magunk, hogyan is ösztönözhetjük a baba nevetését.
Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

A babák körülbelül 4 hónapos korukban kezdenek el nevetni, viszont arról se feledkezzünk el, hogy minden csecsemő és gyermek a saját ütemében fejlődik, így, ha a babánk még nem nevet 4 hónaposan, akkor se aggodalmaskodjunk.

A nevetés nem más, mint a kommunikáció és az önkifejezés egy korai formája. A csecsemők általában sokkal korábban kezdenek el mosolyogni, mint nevetni, általában 6-8 hetes koruk körül.

Kezdetben a baba nevetése valószínűleg valamire adott reakció, például, ha a megszokottól eltérően grimaszolunk, de a csecsemő más okok miatt is el kezdhet nevetni, például, hogy felhívja a figyelmet magára, vagy mert tetszik neki a saját nevetése.

A babával való közös nevetés sok mindenben segíthet. Ha közösen nevetünk a babánkkal, az segít megerősíteni a kialakulóban lévő és fontos köteléket. A nevetés minden szülőnek segíthet enyhíteni a stresszt, ez viszont roppant előnyös a baba számára is.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a nevetés, különösen akkor, ha a csecsemő és az anyukája, apukája is hasi nevetést végeznek, növelheti az immunsejtek számát a szervezetben. Ezek a sejtek küzdenek a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.

A babák sokkal több mindent értenek, mint ahogyan azt mi gondolnánk, hiszen az anya minden cselekedetét és reakcióját észreveszik. Éppen ezért a jó viselkedés modellezése már a kezdetektől fogva segít neki a készségek fejlesztésében.

Egy babát sokféleképpen lehet megnevettetni: például ha „buta” arcokat vágunk, grimaszolunk, ha szórakoztató hangokat adunk ki, ha éneklünk, ha plüss állatokkal játszunk, ha megcsiklandozzuk, vagy ha a térdünkön lovagoltatjuk.

Sohase felejtsük el, hogy a csecsemők mindig a saját ütemükben fejlődnek, a legtöbb baba legkésőbb a hetedik hónap végére egész biztosan nevetni fog. Elképzelhető, hogy egy csendesebb, félénkebb, érzékenyebb baba nem nevet annyit, mint más csecsemő, de ugyanolyan kapcsolatra és támogatásra van szüksége a szüleitől, mint más babának.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

A gyermek szókincsének fejlesztésében a szülő segíthet a legtöbbet.

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Léteznek olyan árulkodó jelek, amelyekből rájöhetünk, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége.