Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

Gyermekünk minél több szót hall napi szinten, annál több szót fog majd befogadni és természetesen, használni is. Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megtanítsuk a gyermekünket a leíró szavak használatára. Tippeket adunk a gyermek szókincsének bővítéséhez. Hiszen a szülők kritikus szerepet játszanak a gyermek beszédfejlődésében és a nyelvi készségeinek fejlődésében, mivel a szülők, a gyerekek elsődleges nyelvi modelljeiként működnek.
Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

A szülő a gyermek első és legjobb tanára. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy minél többet beszélünk a kis gyermekünkkel, ez segít gyorsabban megtanulni a nyelv feldolgozását és ez jelentősen felgyorsítja a szókincs növekedését.

A kutatások azt is mutatják, hogy azok a gyerekek, akik nagyobb mennyiségű szavakat hallanak a nap folyamán, nagyobb szókinccsel rendelkeznek. Akár kommunikálunk a gyerekünkkel, akár csak együtt vagyunk vele, beszéljünk vele mindenről. Mi az, amit látunk, hallunk, szagolunk, tapintunk, érzünk.

Amennyiben még hangosan is olvasunk is a gyermeknek, ez tovább bővíti a szókincsét. Az olvasás sokkal jobban növeli a gyarapodó és megtanult szavak számát, mint a beszélgetés. Azok a gyerekek, akiknek a szülei napi szinten olvasnak, 5 éves korukra majdnem háromszázezerrel több szót fognak hallani, mint azok, akiknek a szülei nem olvasnak rendszeresen. Ez viszont lehetővé teszi, hogy az olvasási készségeket is gyorsabban elsajátítsák, amikor iskolába lépnek.

A mesekönyvek olvasása nagyszerű lehetőség arra is, hogy elősegítsük a gyermek érzelmi és kommunikációs készségeinek fejlődését. A könyvek olvasása olyan új és ismeretlen szavakkal is megismerteti a gyermeket, amelyeket egyébként nem hallott volna, tovább növelve a szókincsét. A zene, ösztönző módja a nyelvi és a kommunikációs készségek fejlődésének.

Ha beszélünk a gyerekkel és például meglátunk egy virágot, akkor ne csak annyit mondjuk, hogy ez egy virág, hanem tegyük hozzá, hogy ez egy szép virág, vagy illatos virág. Az olyan nyelv modellezése, amely csak egy szóval hosszabb, mint a gyermek kifejezése vagy mondata, ösztönzi az utánzást és ezzel is gyarapíthatjuk a gyermek szókincsét.

Kapcsolódó cikkek

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

A babák fejlődése nem azonos ütemben kezdődik, így nevetni sem egyforma életszakaszban fognak.

Az egészség megőrzése tanév közben

Az egészség megőrzése tanév közben

A szülő egyik kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a gyermeke egészségére.

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Léteznek olyan árulkodó jelek, amelyekből rájöhetünk, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége.