Miért imádják a gyerekek az ismétlést?

Az ismétlődő viselkedés teljesen normális kisgyermekkorban. Ha a kisgyerek újra és újra ugyanazt a dolgot csinálja, ez segít neki a tanulásban és nagyon hasznos lehet a fejlődésében is. A következetes rituálékhoz való ragaszkodás vagy az újra és újra feltett kérdések segítenek abban, hogy a kisgyerek biztonságban érezze magát. Mutatjuk is, hogy a kisgyerekek miért is szeretik folyton ugyanazokat a dolgokat csinálni!
Miért imádják a gyerekek az ismétlést?

A gyermek agya az első öt évben nagyon sokat fejlődik. A baba már eleve olyan aggyal születik, amely készen áll a tanulásra. Agysejtjei olyan idegi kapcsolatokat alakítanak ki, amelyeket a környezetük is ösztönöz.

A gyerekek minden egyes nap tanulnak valamit, mégpedig a tapasztalataikon keresztül. Ez képezi az alapvető agyi fejlődést az élet későbbi szakaszában történő tanuláshoz. Szülőként az első években végzett interakcióink és támogatásunk nagy hatással van a gyermek fejlődésére.

A gyerekek megismétlik azokat a szavakat, amelyeket tőlünk hallanak, így tanulják meg azokat. A gyerekek gyakran felteszik azt a kérést is, hogy „miért?”. Ez nagyszerű lehetőségeket kínálhat új koncepciók bevezetésére, illetve együtt is találhatunk a gyermekkel közösen válaszokat.

A gyerekek azért is szeretik az ismétléseket, mert ez ismerős és vigasztaló is számukra. A következetes rutinok segítenek a kisgyerekeknek megérteni a világot és biztonságban érzik magukat, amikor tudják, hogy mi következik.

Az ismétlés elengedhetetlen része a tanulásnak. Ez magába foglalhatja az ismerős mondatok, dalok, mondókák megismétlését, vagy ugyanannak a könyvnek az újbóli elolvasását is. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel adnak hozzá új szavakat a szókincsükhöz, ha többször is hallják azokat ugyanabban a történetben.

A gyerekek szeretnek ismétlődő játékokban is részt venni. Szeretik például eljátszani ugyanazt a jelenetet a babájukkal. Ez csökkenti a szorongást és segít a bizalom kialakításában is.

Fontos szem előtt tartani, hogy az ismétlődő viselkedés nagyon is jellemző a gyerekekre, vagyis ha ugyanazokat a dalokat éneklik, ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, vagy ragaszkodnak hozzá, hogy újra és újra ugyanazokat a meséket olvassuk fel nekik. Előfordul az is, hogy a szülők által használt szavakat ismételgeti folyton. Nincs ezzel semmi gond, hiszen ezzel is fejlődnek a nyelvi és szociális készségei.

Kapcsolódó cikkek

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

A babák fejlődése nem azonos ütemben kezdődik, így nevetni sem egyforma életszakaszban fognak.

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

A gyermek szókincsének fejlesztésében a szülő segíthet a legtöbbet.

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.