A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A gyerekeknél gyakori probléma a székrekedés. Akkor beszélünk székrekedésről, ha a gyereknek hetente kevesebb, mint három bélmozgása van, ha a széklete száraz és kemény és nehezen tud csak produkálni a mosdóban. Az egészséges táplálkozás az egyik módja a székrekedés megelőzésének, és ha bizonyos ételeket hozzáadunk a gyermek étrendjéhez, akkor ezt az állapotot el is kerülhetjük.
A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A székrekedésnek különféle jelei és tünetei is vannak. Például, ha a gyerek a szokásosnál kevesebbet megy a mosdóba, ha fájdalmat tapasztal székelés közben, ha erőlködik vécézés közben, ha gyakran puffad és fáj a hasa.

A székrekedés oka lehet egy olyan étrend, amely nem tartalmaz elegendő vizet és rostot, ami segít a belek mozgásában. Azok a gyerekek, akik sok feldolgozott ételt fogyasztanak, gyakran szenvednek székrekedéstől. A gyerekek, akkor is szenvedhetnek ettől a problémától, ha szoronganak valamitől, például új iskolába járnak, vagy otthon vannak problémák. Az érzelmi zavarok is befolyásolhatják a bél működését és székrekedést vagy hasmenést is okozhatnak.

A székrekedést megelőzhetjük és kezelhetjük is. Adjunk a nap folyamán elegendő folyadékot vagy vizet a gyermeknek. Egy iskoláskorú gyermeknek naponta 3-4 pohár vízre van szüksége.

A magas rosttartalmú ételek, például a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák szintén segítenek megelőzni a székrekedést. A rostot ugyanis nem lehet megemészteni, segít megtisztítani a beleket, a belek mozgatásával.

Mivel a gyümölcsök és a zöldségek is sok rostot tartalmaznak, így az alma egy remek gyerekbarát gyümölcs. A keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli és a karfiol, a rostok legfontosabb zöldségforrásai közé tartoznak. A teljes kiőrlésű gabonák pedig tápláló módjai annak, hogy a gyerek több rostot kapjon az étrendjén keresztül.

A fizikai aktivitás segíti a belek mozgásba lendülését, ezért is fontos, hogy ösztönözzük a gyermekünket a sok mozgásra. Az étkezés természetes stimuláns a belek számára, így a rendszeres étkezések segítenek a gyereknek a rutinszerű bélszokások kialakításában.

Mivel a dehidratáció is székrekedéshez vezethet, így a sima víz az egyik legjobb ital a székrekedés megelőzésére.

Kapcsolódó cikkek

A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A gyerekek elsősorban a mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás miatt szenvedhetnek székrekedéstől.

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

Az egészség megőrzése tanév közben

Az egészség megőrzése tanév közben

A szülő egyik kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a gyermeke egészségére.