Az egészség megőrzése tanév közben

A gyerekek mindennap ki vannak téve a baktériumok támadásainak. Ez különösen igaz, ha óvodába, iskolába járnak, vagy gyakran visszük őket a játszótérre. A szülők azonban segíthetnek csökkenteni a betegségek kialakulásának kockázatait, illetve segíthetik a gyermeki immunrendszer megerősítését is. Mutatjuk is, hogyan!
Az egészség megőrzése tanév közben

A következetes lefekvési rutin nagyon fontos a gyermek egészsége szempontjából. Az alvás minősége pedig közvetlenül kapcsolódik a viselkedéshez, az étkezési szokásokhoz, illetve a fertőzések leküzdésének képességéhez. Az alváshiány gyakori hangulatváltozásokat és fokozott fertőzésveszélyt eredményezhet.

A rendszeres testmozgás is segíthet a fertőzések leküzdésében. A rendszeres mozgás, sport segít jobban aludni, segít a fertőzések elleni küzdelemben, egészségesebbé varázsol, javítja a viselkedést, jobban kezeli a stresszt és fokozza az iskolai teljesítményt.

A napi televíziózást, képernyő előtti időt is jelentősen le kell csökkenteni. Ebbe a kategóriába tartoznak a telefonok, a tabletek és a számítógépek is. Mivel ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, amely hatására csökkenni fog a melatonin-szint, ez pedig megnehezíti az elalvást, illetve megzavarja a test cirkadiám ritmusát.

Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása is nagyon sokat jelent. Nem csak a gyermek egészségét alapozhatjuk ezzel meg, de azt is, hogy mennyire lesz erős az immunrendszere. Az egészséges reggeli szorosan összefügg a nap folyamán tanúsított pozitív viselkedéssel, illetve javítja a gyermek koncentrációs képességét. A családdal elköltött vacsora is sok előnnyel bír, például javítja a hangulatot, segíti az emésztést és a testsúly fenntartását és javítja az agyműködést.

Tanítsuk meg a gyermekünknek a helyes kézmosást, hiszen a gyakori kézmosás csökkenti a baktériumok terjedésének lehetőségét. Magyarázzuk el a gyereknek, hogy miért tartsa távol a kezét az arcától és hova, hogyan tüsszentsen.

A gyermek számára stresszt és szorongást jelenthet az iskola, az óvoda, illetve még a közösségi média is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a gyermekünkre. Hallgassuk meg, figyeljük a jeleket és korlátozzuk a közösségi médiában töltött idejét is. Megtaníthatjuk neki a helyes stresszlevezetési technikákat és együtt is meditálhatunk a gyermekünkkel.

Kapcsolódó cikkek

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Jelek, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége

Léteznek olyan árulkodó jelek, amelyekből rájöhetünk, hogy a gyermekünknek szemüvegre van szüksége.

Az egészség megőrzése tanév közben

Az egészség megőrzése tanév közben

A szülő egyik kiemelt feladata, hogy odafigyeljen a gyermeke egészségére.